Πράγα, Τσεχία

Μία παραμυθένια πόλη

Η Πράγα διαθέτει μία μαγική δύναμη να γυρίζει πίσω τον χρόνο και να μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Η παλιά πόλη μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα γοτθικού ρυθμού κτίρια, το παλιό δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι, την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας (Church of our Lady before Tyn)! Περισσότερες από 30 γέφυρες ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης την οποία διασχίζει ο Μολδάβας, με πιο χαρακτηριστική τη Γέφυρα του Καρόλου, ενώ το επιβλητικό κάστρο ατενίζει την πόλη από ψηλά.

Ο ποταμός Μολδάβας διασχίζει την Πράγα

Ο ποταμός Μολδάβας διασχίζει την Πράγα

Η ιστορία της ξεκινάει από τον 8ο αιώνα, έχει φιλοξενήσει βασιλιάδες και δούκες της Βοημίας, ενώ υπήρξε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, γεγονός που φαίνεται στα εκπληκτικά κτίρια και μνημεία που είναι διάσπαρτα στην πόλη. H Unesco την έχει συμπεριλάβει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαθέτει το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης (από το 1347) και το παλαιότερο σε λειτουργία αστρονομικό ρολόι στον κόσμο (από το 1410).

Το αστρονομικό ρολόι στο δημαρχείο της Πράγας

Το αστρονομικό ρολόι στο δημαρχείο της Πράγας

Όλα τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο έχουν τη δική τους ιστορία και μπορείτε να τα απολαύσετε περπατώντας στα δρομάκια της παλιάς πόλης, καθώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η κεντρική πλατεία περιστοιχίζεται από γοτθικού και μπαρόκ ρυθμού κτίρια και φιλοξενεί την Church of our Lady before Tyn του 14ου αιώνα με τους δύο πύργους ύψους 80μ. και τα 4 καμπαναριά στον καθένα. Το αστρονομικό ρολόι που βρίσκεται στο δημαρχείο κάνει τους περαστικούς να σταματούν κάθε ώρα για να χαζέψουν την παράσταση που δίνουν οι φιγούρες που κινούνται γύρω του: οι τέσσερις φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ματαιοδοξία, την απληστία, τον θάνατο και τη διασκέδαση, καθώς και τους 12 αποστόλους. Η παλιά συναγωγή και το εβραϊκό κοιμητήριο έχουν μακρά ιστορία και αξίζουν μία επίσκεψη.

Η παλιά πόλη της Πράγας

Η παλιά πόλη της Πράγας

Τα κτίρια στην παλιά πόλη, αρκετά από τα οποία λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία, διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, με τα ψηλοτάβανα δωμάτια και τα ζωγραφισμένα ξύλινα ταβάνια, ενώ τα οικόσημα που στολίζουν τις πόρτες τους υποδηλώνουν συχνά το επάγγελμα του τότε ιδιοκτήτη και χρησιμοποιούνταν αντί αριθμών. Γραφικά εστιατόρια και καφέ βρίσκονται στο ισόγειο όμορφων κτιρίων, αλλά και σε υπόγεια με πέτρινους τοίχους και καμάρες, προσφέροντας μοναδική ατμόσφαιρα.

Χριστούγεννα στην κεντρική πλατεία της Πράγας

Χριστούγεννα στην κεντρική πλατεία της Πράγας

Μπαράκια με τζαζ μουσική και όχι μόνο, παμπ, live clubs καλύπτουν κάθε γούστο και διάθεση, ενώ αν βρεθείτε στην Πράγα την περίοδο των Χριστουγέννων, τα ξύλινα σπιτάκια που πωλούν από στολίδια και παιχνίδια, μέχρι γλυκές και αλμυρές λιχουδιές και ζεστό κρασί, τα κάλαντα και τραγούδια από παιδικές χορωδίες είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες! Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε κονσέρτα κλασσικής μουσικής που πραγματοποιούνται σε εκκλησίες και άλλους χώρους.

Η Γέφυρα του Καρόλου, μήκους 600 μέτρων με 16 αψίδες και πύργους στις άκρες της, ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα και κοσμείται από 30 αγάλματα αγίων. Η πανέμορφη λιθόστρωτη γέφυρα γεμίζει με μουσικούς και καλλιτέχνες και προσφέρει θέα προς την παλιά πόλη από τη μία πλευρά και το κάστρο από την άλλη.

Η γέφυρα του Καρόλου τον χειμώνα

Η γέφυρα του Καρόλου τον χειμώνα

Το κάστρο της Πράγας έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guinness ως το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο του κόσμου. Σήμερα φιλοξενεί την έδρα του προέδρου της Τσεχίας, τον εντυπωσιακό γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στα υπόγεια του οποίου υπάρχουν βασιλικοί τάφοι, τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, παλάτια και μουσεία. Στην κεντρική πύλη του κάστρου μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή φρουράς που γίνεται κάθε μία ώρα.

Το κάστρο της Πράγας

Το κάστρο της Πράγας

Μετά τη βόλτα στο κάστρο, αξίζει να επισκεφθείτε το «χρυσό δρομάκι», το οποίο αποτελείται από πολύχρωμα χαμηλά σπιτάκια του 15ου αιώνα που στέγαζαν το προσωπικό που δούλευε στο κάστρο. Σε ένα από αυτά, στον αριθμό 22, είχε ζήσει και ο γνωστός συγγραφέας Franz Kafka.

Το «χρυσό δρομάκι»

Το «χρυσό δρομάκι»

Μπορεί τον χειμώνα και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων η Πράγα να αποτελεί έναν κλασικό ταξιδιωτικό προορισμό, το σίγουρο όμως είναι ότι όποια εποχή του χρόνου και να την επισκευθεί κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαγευτεί από την παραμυθένια της ατμόσφαιρα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας